Historie

Op 6 oktober 2011 gaat SpeelOké officieel van start. Delft kent echter al langer het fenomeen speelotheek. SpeelOké komt namelijk voort uit de speelotheken ’t Stokpaardje (Voordijkshoorn) en de Blokkendoos (Tanthof). Beide speelotheken zijn al ruim 25 jaar actief in Delft.

’t Stokpaardje
Jarenlang gevestigd in buurthuis ‘Buurtraad ’75’ als werkgroep bij buurthuis ‘Buurtraad ’75’ in de wijk Voordijkshoorn. Aanleiding voor het oprichten van ’t Stokpaardje in 1989 was om het speelplezier en de speelontwikkeling van kinderen te stimuleren. Bij de overname van alle buurthuizen in 2007 door de gemeentelijke organisatie Breed Welzijn Delft gaat ook ’t Stokpaardje mee. Al snel blijkt dat er te letterlijk en figuurlijk te weinig ruimte is in de nieuwe situatie, waardoor het aantal abonnees en vrijwilligers terugloopt. In 2008 staat er een nieuwe groep vrijwilligers op die de speelotheek nieuw leven wil inblazen. Er wordt gezocht naar een nieuw locatie en uiteindelijk vinden zij die bij basisschool Het Mozaïek. SpeelOké is nog steeds op deze locatie gevestigd.

De Blokkendoos
De Stichting Wijkwerk Tanthof stelt begin jaren ’80 ruimte beschikbaar in buurthuis ‘De Boerderij’ (voorloper van ‘De Hofstee’) aan een groep vrijwilligers die graag een speelotheek wilden oprichten in Delft. Dankij de startsubsidie van Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton kan uiteindelijk op 1 november 1985 gestart worden met het uitlenen van speelgoed. In de loop der jaren groeit de speelotheek uit tot een begrip in de wijk. In 2012 komt er een kink in de kabel. De Blokkendoos moet wederom verhuizen, maar lijkt geen geschikte locatie te kunnen vinden. Basisschool De Horizon biedt de helpende hand door De Blokkendoos onderdak te bieden aan de Aart v.d. Leeuwlaan.

Twee speelotheken gaan samen verder
De twee Delftse speelotheken zijn al langere tijd met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om samen te werken. De problemen rondom de locatie van De Blokkendoos in 2012 zijn uiteindelijk doorslaggevend om de knoop door te hakken. ’t Stokpaardje (inmiddels al actief onder de naam SpeelOké) en De Blokkendoos bundelen de krachten en gaan samen verder. Het is een unieke kans voor SpeelOké. Eén sterke herkenbare speelotheek, bereikbaar op twee locaties in de stad (noordwest en zuidoost), opererend vanuit dezelfde visie: het spelen met speelgoed mogelijk maken en bevorderen voor alle kinderen tot 12 jaar in Delft en omstreken.

2014: verhuizing
In 2014 verhuist SpeelOké van de Aart v.d. Leeuwlaan naar een nieuwe onderkomen in zwembad Kerkpolder. Totdat de gemeente Delft heeft besloten wat er met dit zwembad gaat gebeuren, mag SpeelOké van deze locatie gebruikmaken.

2016: 5-jarig jubileum
In 2016 viert SpeelOké feest. De speelotheek bestaat vijf jaar!

2017: SpeelOké gaat terug naar één locatie
De ruimte van SpeelOké in zwembad Kerkpolder is niet langer beschikbaar. Omdat een goede alternatieve ruimte niet beschikbaar is, wordt besloten om terug te gaan naar één uitleenlocatie voor SpeelOké: Van Kinschotstraat.

2021: SpeelOké bestaat 10 jaar!
Op woensdag 6 oktober bestaat SpeelOké 10 jaar. En dat vieren we met een kleurwedstrijd voor onze abonnees en een speciale jubileumactie voor nieuwe abonnees. Tijdelijk betalen nieuwe abonnees slechts €10 (in plaats van €13,50).

2022: verhuizing naar Mgr. Bekkersschool
Na ruim 10 mooie jaren op de locatie Van Kinschotstraat 21 gaat SpeelOké verhuizen. De ruimte die we mochten gebruiken van Het Mozaïek is nodig voor het onderwijs. De Mgr. Bekkersschool heet ons van harte welkom. Vanaf maart 2022 zijn we gevestigd op de eerste etage van deze basisschool in de wijk Voorhof.